Koronatodistus ja koronapassi

EU:n koronatodistuksella on kaksi käyttötarkoitusta. Se toimii Suomessa koronapassina ja sitä voi käyttää myös matkustaessa. Voit ladata sen Omakannasta.

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta:

  • todistus koronarokotuksesta
  • todistus negatiivisesta koronatestituloksesta
  • todistus sairastetusta koronavirustaudista

Kaikki kolme todistusta toimivat myös koronapassina. Katso lisätiedot: Usein kysyttyä koronapassista (kanta.fi)

Lataa todistus Omakanta-palvelusta

Lataa ja halutessasi tulosta koronatodistus Omakannasta. Katso ohjeet: www.kanta.fi/koronatodistus.

Jos tarvitset tulosteen koronatodistuksesta ja sinulla ei ole tulostinta, voit tulostaa todistuksen esimerkiksi kirjastossa, Oulu10 toimipaikassa tai asukastuvalla, jossa tuloste maksaa 0.20-0.80 senttiä, riippuen onko tuloste värillinen tai 2-puoleinen. Kirjastossa ei peritä maksua todistuksen tulostamisesta.

Voit tarkistaa Omakannasta koronatodistuksesi tiedot. Jos Omakannasta puuttuu todistus saadusta rokotteesta tai se on virheellinen, ota yhteyttä omaan hyvinvointikeskukseen asian selvittämiseksi. Pyydämme huomioimaan, että todistuksen käsittelyssä hyvinvointikeskuksessa on noin parin viikon viive ruuhkasta johtuen. Kun saat tulosteen, kannattaa siitä ottaa heti useampi kopio.

Jos olet saanut koronarokotteen ulkomailla, ota yhteyttä omaan hyvinvointikeskukseen tai Limingantullin rokotuspisteeseen. Rokotustietojen lisäämiseen tarvitaan kopio passin kuvasivusta sekä kopiot alkuperäisistä rokotustodistuksista. Kannattaa varautua, että käsittelyssä on parin viikon viive.

Jos et voi käyttää Omakanta-palvelua

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakanta-palvelua, voit saada paperisen koronatodistuksen ottamalla yhteyttä omaan hyvinvointikeskukseen tai valtuuttamalla toisen henkilön lataamaan todistuksen puolestasi Omakannasta.

Täysi-ikäinen voi asioida toisen aikuisen puolesta Omakannassa sähköisen valtuutuksen kautta (lue lisää sivulta kanta.fi/omakanta).

Alle 18-vuotiaat, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa, saavat paperisen koronatodistuksen ottamalla yhteyttä omaan terveydenhuollon toimipaikkaan. Alle 18-vuotiat voivat myös valtuuttaa huoltajansa lataamaan todistuksen Omakannasta. Valtuutusta varten tarvitaan silloin nuoren suullinen tai kirjallinen lupa, joka on merkitty asiakastietojärjestelmään. Jos huoltaja noutaa todistuksen hyvinvointikeskuksesta, mukana tulee olla nuoren allekirjoittama kirjallinen lupa. Nuorelta voidaan tarvittaessa kysyä lupaa myös soittamalla.

Matkustaminen

Kun matkustat, selvitä kohdemaan kriteerit koronatodistukselle ja testituloksen voimassaololle. Eri maissa koronatodistuksilla voi olla eri voimassaoloaikoja, minkä vuoksi matkustettaessa matkustajan tulee aina itse selvittää etukäteen kohdemaan koronarajoitukset ja käytännöt.

Euroopan unionin koronarokotustodistukset hyväksytään matkustuskäytössä yhdeksän kuukauden ajan eli 270 päivää toisen rokoteannoksen saamisen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen ei todistuksen voimassaoloa toistaiseksi rajoiteta.  Jos toisesta rokotuksesta on yli 270 päivää, EU:n rokotustodistus ei enää kelpaa matkustamiseen Euroopan unionin sisällä. 

Usein kysyttyä koronatodistuksesta (Kanta.fi)

Sivu on päivitetty 4.2.2022

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta osoitteessa www.ouka.fi/korona