Ajankohtaista

< Takaisin

Uimavesinäytteiden tuloksia Oulun seudun yleisiltä uimarannoilta

Oulun seudun ympäristötoimi on ottanut 25.-26.7.2022 uimavesinäytteet kaikilta virallisilta uimarannoilta. Näytteet otettiin Oulun seudun alueella sijaitsevilta kahdeksalta EU-rannalta ja 32 muulta yleiseltä uimarannalta. Rantojen vedet täyttivät uimarantavedelle asetetut laatuvaatimukset indikaattoribakteerien osalta Haukiputaan Meriniemen uimarannan vettä lukuun ottamatta. Meriniemen uimarannalta otettiin uusintanäyte, jonka tulokset olivat hyvät. Tulokset on esitetty taulukossa 1. Seuraavat uimavesinäytteet otetaan viikolla 33. Nallikarista otetaan seurantakalenterin mukainen näyte viikolla 31, jonka lisäksi otetaan myös viikottain ylimääräisiä näytteitä.

 

Taulukko 1  Oulun seudun ympäristötoimen toiminta-alueen yleisten uimarantojen uimavesinäytteiden tulokset 25.-27.7.2022.

 

1 Papinjärven uimarannalla Oulunsalossa uineella henkilöllä on todettu järvisyyhyä. Asiasta on tiedotettu 18.7. Tämän tiedotteen seuraavalla sivulla on lisää tietoa järvisyyhystä.

2 Meriniemen uimarannalla Haukiputaalla E. coli-bakteerien määrä ylitti toimenpiderajan (taulukko 2) maanantaina otetussa näytteessä. Seuraavana päivänä otetussa uusintanäytteessä sekä E. coli-bakteerien että enterokokkien määrät olivat alle toimenpiderajojen.

3 Muhoksella Kirkkosaaren ja Montan uimarannoilla on havaittu 21.7. runsaasti syanobakteereita eli sinilevää. Asiasta on tiedotettu 21.7. Uimarannat eivät ole sinilevän vuoksi uimakiellossa. Sinilevien määrä vedessä voi vaihdella nopeasti muun muassa sääolosuhteiden mukaan. Vältä uimista runsaiden sinileväesiintymien aikana. Myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille ihmisille. Jos uit, käy suihkussa uimisen jälkeen. Pidä lapset pois vedestä runsaiden esiintymien aikana, sillä sinileväpitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista. Sinilevät voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. Ihmisten herkkyys saada oireita sinilevistä vaihtelee paljon. Sinileväpitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa, tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Seuraavat uimavesinäytteet pieniltä yleisiltä rannoilta ja EU-rannoilta otetaan viikolla 33. Nallikarin uimarannalta otetaan virallinen uimavesinäyte myös viikolla 31, jonka lisäksi vedenlaatua seurataan toistaiseksi ylimääräisillä näytteenotoilla.

Uimavesien laatu määritetään niin sanottujen indikaattoribakteerien (E. coli ja suolistoperäiset enterokokit) pitoisuuksien perusteella. Indikaattoribakteerit osoittavat uimaveden ulosteperäisen saastumisen määrää. Indikaattoribakteerit eivät välttämättä aiheuta vatsatauti- tai muita oireita, mutta mikäli näitä on runsaasti, uimavedessä voi olla myös tauteja aiheuttavia bakteereja ja viruksia. Sisämaan vesille ja rannikkovesille (suolaiset vedet) on erilaiset indikaattoribakteerien toimenpiderajat, joilla uimaveden laatua arvioidaan. Indikaattoribakteerien toimenpiderajat on esitetty taulukossa 2 (Sosiaali- ja terveysministeriön asetukset 354/2008 ja 177/2008).

 

Taulukko 2 Yksittäisten uimarantavesinäytteiden toimenpiderajat.

 

Viinavuoren uimapaikka Lumijoella kasvaa myrkkykeisoa

Viinavuoren uimapaikalta Lumijoelta on löydetty myrkkykeisoa (Cicuta virosa). Myrkkykeisoa on laajalti uimapaikan vesirajassa muun kasvillisuuden seassa. Myrkkykeiso on myrkyllinen kasvi, mutta se ei aiheuta merkittävää vaaraa uimavedelle. Uiminen on turvallista niillä kohdin, missä kasvia ei kasva. Niillä kohdin missä kasvia kasvaa, on uimaanmenoa hyvä välttää. Kasvista varoitetaan rannalla kylteillä, sekä rannan ilmoitustaululla.

Myrkkykeiso on yleinen kasvi luonnossa ja sitä esiintyy matalassa rantavedessä. Myrkkykeiso sisältää kikutoksiinia ja kasvin kaikki osat ovat myrkyllisiä. Kasvin osien syöminen aiheuttaa vakavan myrkytyksen, joten kasviin ei pidä koskea paljain käsin tai sitä ei pidä talloa. Myrkkykeison leviämistä pyritään hillitsemään.

Järvisyyhyä Papinjärven uimarannalla Oulunsalossa ja Rajahaudan uimarannalla Oulussa

Papinjärven uimarannalla Oulunsalossa uineella henkilöllä on todettu järvisyyhyä. Rajahaudan uimarannalla uineilta on tullut ilmoitus kutinasta uimisen jälkeen. Oireiden perusteella kyseessä voi olla järvisyyhy.

Järvisyyhy ei ole ihmiselle vaarallinen, mutta se voi olla kiusallinen. Uimaranta ei ole järvisyyhyn vuoksi uimakiellossa. Uinnin jälkeen iho on kuitenkin hyvä kuivata huolellisesti karhealla pyyhkeellä. Suositeltavaa on uida avovedessä keskellä ranta-aluetta ja välttää pitkäaikaista oleskelua vedessä etenkin aamulla.

Järvisyyhy on allerginen reaktio ihmisen ihossa. Järvisyyhyn aiheuttaa vesilinnuissa ja kotiloissa loisivien imumatojen toukat. Pieneliö aiheuttaa kutinaa ja herkistyneillä henkilöillä järvisyyhyn. Imumatoa tavataan erityisesti rehevissä ja kaislikkoisissa vesissä varsinkin aamutunteina niiden siirtyessä kotilosta vesilintuun.  

Lämsänjärven uimaranta Oulussa ei ole toistaiseksi käytössä

Oulun kaupungin liikuntapalveluilta saadun tiedon mukaan liikuntapalvelujen ylläpitämä Lämsänjärven uimaranta ei ole toistaiseksi käytössä. Vedenpinta on rannalla liian korkealla, joten rannalla ei ole turvallista uida mm. veden alla olevien kivien ja kantojen vuoksi. Mikäli tilanne kesän aikana muuttuu, asiasta tiedotetaan liikuntapalveluiden verkkosivuilla ja rannan ilmoitustaululla.

 

Lisätietoja antaa Oulun seudun ympäristötoimi

Outi Tammilehto, ympäristöterveyspäällikkö, p. 044 703 6731

Jakolinkki

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista