Koronarokotukset - Oulun kaupunki

Koronarokotukset Oulussa

Päivitetty viimeksi 19.5.2022 kello 14.10 Sivua päivitetään, kun tiedot täydentyvät tai tarkentuvat.

Ensimmäinen ja toinen rokoteannos 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
Hae rokotus ilman ajanvarausta Limingantullin rokotuspisteeltä tai varaa aika rokotukseen

Kolmas rokoteannos
Hae rokotus ilman ajanvarausta Limingantullin rokotuspisteeltä tai varaa aika rokotukseen. Katso tarkemmat ohjeet kohdasta Kolmas rokoteannos.

Kolmatta rokoteannosta suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä riskiryhmiin kuuluville 12-17-vuotiaille. Myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12-17-vuotiaille voidaan antaa kolmas rokoteannos, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten.

Neljäs rokoteannos
Oulun kaupunki tarjoaa perjantaista 13.5. lähtien neljännen koronarokotuksen 65 vuotta täyttäneille,  joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet niin, etteivät he pärjää kotona itsenäisesti.  Neljättä koronarokoteannosta suositellaan THL:n uusimman suosituksen perusteella iäkkäille, jotka ovat järjestetyssä kotihoidossa tai omaishoidossa sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona sekä voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille. Omaishoidon osalta suositus koskee siis vain omaishoidettavia, mutta ei omaishoitajia, elleivät he ole vähintään 80-vuotiaita. 

Neljännen koronarokoteannoksen tarve määritellään toimintakyvyn eikä sairauksien perusteella. Sairaudet eivät vaikuta tarpeeseen rokottaa neljättä kertaa, ellei henkilöllä ole sairauksien lisäksi toimintakyvyn laskua. Henkilön avuntarpeen tulee liittyä hoivaan ja huolenpitoon. Avuntarpeella ei siis tarkoiteta esimerkiksi pelkkää siivouspalvelun tai kaupan kotiinkuljetuksen käyttöä. Lisätietoja THL:n ohjeessa.

Neljännen koronarokotteen voi hakea ilman ajanvarausta Limingantullin rokotuspisteeltä tai varaamalla ajan rokotukseen. Katso ohjeet: Neljäs rokoteannos

 

Nuvaxovid-koronarokote
Nuvaxovid-rokotetta voidaan antaa ensimmäisenä ja toisena annoksena kaikille 18 vuotta täyttäneille. Kolmantena annoksena rokotetta voidaan antaa, jos rokotettavalla on lääketieteellinen este ottaa muita rokotteita, tai rokotettava ei halua ottaa muita rokotteita. Jos haluat Novavaxin Nuvaxovid-rokotteen, varaa aika puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15

 

Sivun sisältö:

Koronarokotteita annetaan 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Koronarokotteiden ja muiden rokotteiden kanssa ei tarvita enää varoaikaa. Rokotteita voidaan antaa muillekin kuin vain Oulussa kirjoilla oleville.

Koronatodistukseen ja koronapassiin liittyvät ohjeet ovat sivulla Koronatodistus ja koronapassi.

 

Rokotuspaikat

Limingantullin rokotuspiste

Nuottasaarentie 5, Katso karttakuva.

Limingantullin rokotuspiste on avoinna

 • keskiviikkoisin klo 8.30-17.30
 • torstaisin klo 8.30-17.30 (helatorstaina 26.5. suljettu)
 • perjantaisin klo 8.30-15.30. 

Rokotuksiin voi tulla Limingantullissa joko ajanvarauksen kautta tai ilman ajanvarausta.
 

Lisäksi rokotuksia on saatavilla alueellisissa rokotuspäivissä joihin voi tulla ilman ajanvarausta tai puhelinajanvarauksella p. 08 558 41415 (ma–to klo 8–16, pe klo 8–15).

 

Tuiran hyvinvointikeskus, (Kangastie 16, 1. kerros)
Tuirassa on tarjolla neljänsiä koronarokotuksia keskiviikkona 1.6. ja torstaina 2.6. kello 8.30-15.30. Rokotuspäivä on tarkoitettu ensisijaisesti toimintakyvyltään heikentyneille yli 65-vuotiaille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille.

Ideapark Oulussa ei järjestetä tällä hetkellä rokotuksia.

 

Koronarokotuksen voi saada myös työterveyshuollosta

Koronarokotukseen työterveyshuollossa ovat oikeutettuja ne Mehiläisen, Pihlajalinnan, Terveystalon, Aavan, Heltin ja Pohjois-Suomen Työterveys ry:n työterveysasiakkaat, joiden työterveyshuollon sopimukseen kuuluvat koronarokotukset. Työterveyshuollot tiedottavat tarkemmista ajanvarausohjeista ja aikataulustaan asiakkailleen. Työterveyshuolloissa koronarokotteita tarjotaan Oulun kaupungin rokotelinjausten mukaisesti. Lue lisää: Koronarokotukset alkavat joulun jälkeen myös työterveyshuolloissa.

 

Ajanvaraus

Varaa aika rokotukseen

 • puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15.

Jos varaat ajan puhelimitse, suosittelemme jättämään takaisinsoittopyynnön. Linjalle ei kannata jäädä odottamaan, eikä soittaa numeroon useita kertoja.

 

Kolmas koronarokoteannos

Oulussa kolmannen rokoteannoksen saavat tällä hetkellä 

 • 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät (18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, jotka kuuluvat riskiryhmään 1 tai riskiryhmään 2, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. 
 • 18-59-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 4–6 kuukautta.
 • 12-17-vuotiaat, jotka kuuluvat riskiryhmään 1 tai riskiryhmään 2), kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Mahdollisuus kolmansiin rokoteannoksiin tarjotaan myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille vähintään kuusi kuukautta toisesta rokoteannoksesta, jos se on tarpeen muusta kuin lääketieteellisistä syistä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi.
 • voimakkaasti immuunipuutteiset (12-vuotiaat ja sitä vanhemmat), kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Katso lisätietoa: Immuunivastetta voimakkaasti heikentävät sairaudet ja tilat.

Kolmannet rokotukset ovat käynnissä omassa ja yksityisessä kotihoidossa.

Alle 30-vuotiaat miehet saavat kolmantena rokoteannoksena THL:n ohjeistuksen mukaisesti vain BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Kolmansia rokoteannoksia on saatavilla ilman ajanvarausta Limingantullin rokotuspisteellä. Voit myös varata ajan rokotukseen hyvinvointipavelujen nettiajanvarauksen kautta (oulu.terveytesi.fi) kautta tai puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15. Voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt voivat varata ajan vain puhelimitse.

Jos olet sairastanut koronataudin ja saanut kaksi rokoteannosta, niin et tarvitse tämänhetkisen tiedon mukaan kolmatta rokoteannosta. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset, 80 vuotta täyttäneet ja hoivakoideissa asuvat iäkkäät, joille suositellaan kolmatta rokoteannosta, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta.

Katso myös: Neljäs rokoteannos

 

Neljäs rokoteannos

Oulussa neljännen rokoteannoksen saavat:

 • Tänä vuonna vähintään 65 vuotta täyttävät henkilöt, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet niin, etteivät he pärjää kotona itsenäisesti. He voivat saapua rokotukseen perjantaista 13.5. lähtien, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Neljättä koronarokoteannosta suositellaan iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona. Omaishoidon osalta suositus koskee siis vain omaishoidettavia, mutta ei omaishoitajia, elleivät he ole vähintään 80-vuotiaita. Kotihoidon asiakkaat saavat neljännen rokoteannoksen kotihoidon toimesta. HUOM! Neljännen koronarokoteannoksen tarve määritellään toimintakyvyn eikä sairauksien perusteella. Sairaudet eivät vaikuta tarpeeseen rokottaa neljättä kertaa, ellei henkilöllä ole sairauksien lisäksi toimintakyvyn laskua. Henkilön avuntarpeen tulee liittyä hoivaan ja huolenpitoon. Avuntarpeella ei siis tarkoiteta esimerkiksi pelkkää siivouspalvelun tai kaupan kotiinkuljetuksen käyttöä. Lisätietoja THL:n ohjeessa.
 • Hoivakodeissa asuvat iäkkäät, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Iäkkäiden hoivakodeissa neljänsiä annoksia suositellaan ilman varsinaista alaikärajaa. Neljättä annosta ei kuitenkaan katsota tarpeelliseksi esimerkiksi kehitysvammaisten hoivakodeissa asuville nuoremmille henkilöille, vaan suositus koskee nimenomaan iäkkäitä. Hoivakodeissa asuvat henkilöt saavat rokotukset asuinpaikassaan. 
 • voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt (12-vuotiaat ja sitä vanhemmat), kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Voit hakea rokotuksen ilman ajanvarausta Limingantullin rokotuspisteeltä tai varata ajan koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15. Katso lisätietoa: Immuunivastetta voimakkaasti heikentävät sairaudet ja tilat.

Varaa aika rokotukseen puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15. Katso rokotuspaikat.

Jos olet saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, et toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta. Jos olet saanut kaksi rokoteannosta ja sairastanut koronataudin, voit saada kolmannen rokoteannoksen, kun kolme kuukautta sairastetusta taudista tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Kuten aiempienkin annosten kohdalla, päätös terveydentilaltaan hauraan ihmisen rokottamisesta tehdään aina tapauskohtaisesti harkiten yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa.

Neljäntenä annoksena tarjotaan mRNA-rokotteita eli kokonaista annosta Biontech-Pfizerin Comirnatya tai puolikasta annosta Modernan Spikevax-rokotetta.

Neljänsiä rokotuksia on saatavilla useissa paikoissa ilman ajanvarausta tai puhelinajanvarauksella p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15.

Limingantullin rokotuspiste, Nuottasaarentie 5
ke-to 8.30-17.30 ja pe 8.30-15.30 (ma-ti suljettu). Helatorstaina 26.5. suljettu.
 

Tuiran hyvinvointikeskus, (Kangastie 16, 1. kerros)

Tuirassa on tarjolla neljänsiä koronarokotuksia keskiviikkona 1.6. ja torstaina 2.6. kello 8.30-15.30. Rokotuspäivä on tarkoitettu ensisijaisesti toimintakyvyltään heikentyneille yli 65-vuotiaille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille.
 

 

Riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden koronarokotukset

Vaikka koronatauti on lapsilla yleensä lievä, riskiryhmiin kuuluvien lasten sairaus tai tila saattaa altistaa heidät vakavalle koronataudille. Toisaalta koronatauti voi pahentaa heidän perussairauttaan.

THL suosittelee rokotusta alla oleviin riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille. Suurin osa alla mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia ja lapsi on tällöin erikoissairaanhoidon seurannassa. Hoitava erikoislääkäri osaa parhaiten arvioida, kuuluuko lapsi riskiryhmään.

 • elinsiirto tai kantasolusiirto
 • voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila
 • krooniset keuhkosairaudet
 • osa lasten sydänsairauksista
 • krooninen munuaissairaus
 • vaikea krooninen maksasairaus
 • ylipaino, ISO-BMI vähintään 30
 • lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
 • Downin oireyhtymä
 • tyypin 1 ja 2 diabetes
 • säännöllistä lääkitystä vaatima astma

Katso tarkemmat kuvaukset riskiryhmistä THL:n sivuilta.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Ajanvaraus

5–11-vuotiaan rokotukseen tulee varata aika. Voit varata ajan rokotukseen hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksen (oulu.terveytesi.fi) kautta tai puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15.

Jos varaat ajan nettiajanvarauksen kautta, varaa aika rokotettavan lapsen nimellä. Voit tarvittaessa varata ajan myös omalla nimelläsi, mutta muista silloin varausta tehdessäsi merkitä lisätietokenttään lapsen nimi.

Riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden rokotusaikoja on tällä hetkellä vain Limingantullin rokotuspisteellä (Nuottasaarentie 5).

Huoltajien lupa tarvitaan

Jos alaikäinen ei kykene itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Huoltajat voivat antaa suostumuksensa koronarokotukselle THL:n lomakkeella, joka tulee ottaa täytettynä mukaan rokotuspisteelle. Huoltajat voivat antaa suostumuksen THL:n lomakkeen sijaan myös omalla lupalapulla, johon on merkitty rokotettavan nimi ja henkilötunnus sekä huoltajien nimenselvennykset ja allekirjoitukset.

 

Perusterveiden 5–11-vuotiaiden koronarokotukset

Koronaviruksen aiheuttama tauti lapsilla yleensä hyvin lievä, ja lasten koronainfektioon liittyvät vakavat tautitapaukset ovat harvinaisia. Vain hyvin pieni osa sairastuneista lapsista on saanut sairaalahoitoon johtavan vakavamman taudinkuvan. Vakavan taudin riski on suurentunut lapsilla, joilla on jokin lääketieteellinen riskitekijä. Pitkäkestoiset oireet (long covid) koronainfektion jälkeen ovat tähänastisen tutkimustiedon perusteella lapsilla todennäköisesti harvinaisia. 

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Huoltajien lupa tarvitaan

5–11-vuotiaiden rokotukseen vaaditaan Oulussa lupa kaikilta huoltajilta THL:n lomakkeella: Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle

Suostumuslomake tulee ottaa täytettynä mukaan rokotuspisteelle. Huoltajat voivat antaa suostumuksen THL:n lomakkeen sijaan myös omalla lupalapulla, johon on merkitty rokotettavan nimi ja henkilötunnus sekä huoltajien nimenselvennykset ja allekirjoitukset. Myös lapselle tulee tarjota tietoa rokotuksesta ja sen merkityksestä ja hänen mielipiteensä tulee selvittää, jos se on hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista.

Ajanvaraus

5–11-vuotiaan rokotukseen tulee varata aika. Huoltaja voi varata rokotusajan 5–11-vuotiaan puolesta ensisijaisesti hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksen (oulu.terveytesi.fi) kautta tai puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15.

 

Ohjeet rokotukseen tulevalle

 • Tule rokotukseen terveenä, maski kasvoillasi.
 • Saavu korkeintaan 5-10 minuuttia ennen varattua aikaa, jotta rokotuspaikalle ei synny ruuhkaa.
 • Pukeudu lyhythihaiseen joustavakankaiseen paitaan. Halutessasi saat rokotteen erillisessä huoneessa yksityisyyden turvaamiseksi.
 • Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi esim. henkilökortilla tai ajokortilla.
 • Omaishoidon päätös on esitettävä rokotustilanteessa.
 • Varaudu jäämään tarkkailtavaksi 15 minuutiksi rokotuksen jälkeen.
 • Rokotteeseen kuuluu kaksi annosta. Biontech-Pfizerin ja Modernan rokotteen annosväli on 6 viikkoa. Rokotteita on hyvin saatavilla, joten rokotevälin lyhentäminen ei hidasta kenenkään rokotteen saamista. AstraZenecan rokotteen annosväli on myös 6 viikkoa. Rokotusväliä voi lyhentää 6 viikosta vain perustellusta syystä.
 • Euroopan unionin ulkopuolisista maista tulevilta henkilöiltä peritään 74,95 euron suuruinen hoitajan vastaanottokäyntimaksu (rokotus on maksuton). Maksu peritään myös Euroopan unionin jäsenmaista tai pohjoismaista tulevilta henkilöiltä, jos heillä ei ole mukanaan hoito-oikeustodistusta.

 

Kela korvaa tarvittaessa matkan koronarokotukseen tai koronatestiin

Kela korvaa koronarokotukseen tai koronatestiin tehtyjen matkojen kustannuksia 30.6.2022 asti. Korvauksen saamiseksi et tarvitse näistä matkoista erillistä todistusta terveydenhuollosta. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa.

Jos et voi terveydentilasi vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, voit saada Kelalta korvauksen taksimatkasta. Saat taksimatkasta korvauksen taksissa, kun tilaat matkan alueellisesta tilausnumerosta p. 0800 93 377. Mainitse matkan syy, kun tilaat taksia. Et voi hakea taksimatkasta korvausta jälkikäteen Kelasta.

Jos olet matkustanut julkisilla kulkuneuvoilla tai omalla autolla, hae korvaus jälkikäteen Kelasta. Saattajan ja perheenjäsenen matkakustannuksista haetaan korvausta potilaan henkilö- ja matkatiedoilla.

Lue lisää Kelan verkkosivulta.

Vammaispalvelulain (VPL) tai sosiaalihuoltolain (SHL) mukaisia asiointimatkoja ei voi käyttää koronarokotuksiin kulkemiseen 12.4.2021 alkaen.

 

Rokotus ja sairastettu korona 

Kaikille 18 vuotta täyttäneille aiemmin rokottamattomille ensimmäinen rokoteannos voidaan antaa jo kahden kuukauden kuluttua sairastetusta taudista. Alle 18-vuotiaille koronarokote voidaan antaa 4–6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

Jos olet sairastanut koronataudin ja saanut kaksi rokoteannosta, niin et tarvitse tämänhetkisen tiedon mukaan kolmatta rokoteannosta. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset, joille suositellaan kolmatta rokoteannosta, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta.

5–11-vuotiaan rokottaminen sairastetun taudin jälkeen
Rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Jos 5–11-vuotias lapsi sairastuu ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen alle 6 viikon kuluttua koronatautiin, suosittelemme toista annosta 4–6 kuukauden kuluttua. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste.
 
Jos ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastetun taudin välillä on yli 6 viikkoa, lapsi tai nuori ei suojan kannalta tarvitse toista rokoteannosta.
Toinen annos voidaan kuitenkin antaa myös lapsille ja nuorille, joilla ensimmäisen annoksen ja sairastetun taudin väli on ollut yli 6 viikkoa, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Tässä tulee huomioida mahdollisimman pitkä väli sairastetun taudin ja rokotteen kanssa, vähintään 4 kuukautta. 

 

Toinen rokotuskerta ja ajan vaihtaminen

Ensimmäisen koronarokotuskerran yhteydessä annetaan tarvittaessa aika toiseen rokotukseen. Toinen rokoteannos voidaan antaa, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 viikkoa. 

Voit halutessasi siirtää rokotusaikaa nettiajanvarauksen kautta. Kun siirrät rokotusaikaa, rokotuspaikan tulee pysyä samana. Jos haluat vaihtaa myös rokotuspaikkaa, aika pitää ensin perua ja varata sitten uusi aika.

 

Tietoa koronarokotuksista

Rokotteet ja koronavirus (THL)

Ovatko koronavirusrokotteet turvallisia? Katso kysymyksiä ja vastauksia koronarokotteesta THL:n sivulta.

Rokotejärjestys (THL)

Rokotteiden teho koronavirusta vastaan (THL)

Raskaus ja koronavirus

Sosiaali- ja terveysministeriön tietoa koronarokotteesta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean usein kysytyt kysymykset koronarokotteista.

 

In English

Vaccinations against coronavirus in Oulu

Koronatietoa eri kielillä

Sivulle Koronatietoa eri kielillä (THL) on kerätty linkkejä, joiden kautta saat tietoa koronaviruksesta eri kielillä. Linkkien avulla löydät esimerkiksi toimintaohjeita tartunnan välttämiseksi, ja tietoa rokotteista, rokottamisesta ja matkustamisesta. 

Rokotustilanne Oulussa

Oulun koronaan liittyvä tilastotieto on koottu yhdelle sivulle.

Katso rokotustilanne Oulussa

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona