Lapsen oikeuksien viikko 2022

Lapsen oikeuksien viikko Oulussa -kuvituskuva.


Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Lapsen oikeuksien viikko on lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietettävä teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista.

Valtakunnallista Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään jälleen 14.–20.11.2022. 

 

Teemana lapsen oikeus turvallisuuteen 

Vuoden 2022 Lapsen oikeuksien viestinnän teema on lapsen oikeus turvallisuuteen. Lapsen oikeuksien sopimus sekä kansallinen lainsäädäntö velvoittavat huolehtimaan siitä, että lasten on turvallista elää ja kasvaa. Turvallinen elämä on lapsen oikeus ja lapsia on kaikissa olosuhteissa suojeltava ensisijaisesti. Lasten ja nuorten turvallisuus muodostuu turvallisesta ympäristöstä, turvallisista ihmissuhteista ja omasta turvallisuuden kokemuksesta. Kaikkiin näihin voidaan vaikuttaa: turvallisuutta voidaan edistää esimerkiksi lainsäädännöllä, liikennesuunnittelulla, perheitä tukemalla ja syrjinnän vastaisella työllä.

Teema näkyy järjestöjen, valtion, kuntien, seurakuntien ja vapaa-ajan toimijoiden toiminnassa ja viestinnässä pitkin vuotta.

Lue lisää vuoden 2022 teemasta.

 

Lapsen oikeuksien viikon päätapahtuma Oulussa

Lapsen oikeuksia juhlistetaan jälleen koko perheen Oulun Ilon päivä -tapahtumassa keskiviikkona 16.11.2022 Ouluhallissa. Tapahtuma järjestetään osana lapsen oikeuksien viikkoa.

Kaikille avoimessa ja maksuttomassa perhetapahtumassa tuodaan esille lapsen oikeuksia iloisten, toiminnallisten ja lapsiystävällisten toimintapisteiden muodossa. Mukana esiintyjiä ja mukavaa yhdessä tekemistä! 

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin, seurakuntayhtymän ja useiden eri järjestöjen kanssa. Tapahtuman tarkempi kellonaika julkaistaan syyskuun aikana. 

Vuoden 2022 tapahtuman suunnittelu on käynnissä. Uusia toimijoita mahtuu vielä mukaan!

Haluatko mukaan järjestäjäksi tai tapahtuman toimijaksi? Ota yhteyttä:

  • Arttu Kuivala, suunnittelija, Unicef Lapsiystävällinen kunta Oulu, arttu.kuivala@ouka.fi
  • Aleksi Autioniemi, Pelastakaa Lapset ry, aleksi.autioniemi@pelastakaalapset.fi

 
Tapahtumasta ja sen teemoista kerrotaan lisää Ilon päivän Facebook-sivulla.

Katso myös video vuoden 2021 tapahtumasta.

 

Vuoden 2022 Lapsen oikeuksien viikon tapahtumia Oulussa 

 

Vuoden 2022 Lapsen oikeuksien viikon tapahtumat Oulussa täydentyvät syksyn 2022 aikana. 

Lapsiys­tä­vällinen Oulu

Oulun kaupunki on yksi UNICEFin Lapsiystävällisistä kunnista. Suomen UNICEF on myöntänyt Oululle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahdesti, vuosina 2017 ja 2020. Tunnustus on voimassa neljä vuotta. Lue lisää Oulun kaupungin lapsiystävällinen kunta -työstä.

Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Toimintamalli auttaa kuntia edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsen oikeuksien perustana on YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista. Sopimus on hyväksytty YK:n yleiskokouksessa vuonna 1989. Suomi on saattanut sopimuksen voimaan lailla vuonna 1991. 

Katso alta Lapsiystävällinen Oulu -video. Videolla Oulun nuorisovaltuusto ONEn puheenjohtaja Siiri Ruokola kertoo, miten lapsiystävällisyys näkyy Oulussa. Oulu on asteen verran lapsellisempi!

 

 

Oulu liputtaa lapselle 20.11.


Suomen lippu kuvana

Lapsen oikeuksien päivä 20.11. on virallinen liputuspäivä.

Lue lisää

Lapsiasiavaltuutetun esite lapsen oikeuksista

Lapsen oikeudet

UNICEF - Lapsiystävällinen kunta

Lapsen oikeuksien viikko