Varhaiskasvatuksen kehittämis- ja hanketoiminta
Oulussa kunnallisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen laatua vahvistetaan erilaisten hankkeiden ja kehittämistoimien avulla. Päiväkodeissa voi vakituisen henkilökunnan lisäksi työskennellä avustus- ja hanketyöntekijöitä sekä mentoreita, jotka on palkattu hanke- ja avustusrahoilla. Lisätietoa löydät alla olevista "haitareista".
Valtion erityisavustus varhaiskasvatuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin ja laadun kehittämiseen vuosille 2020-2021 ja 2021-2022.
Valtionavustus on tarkoitettu varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin muutoksen, inkluusion, oppimisen ja hyvinvoinnin, tasa-arvoisuuden, yhdenvertaisuuden, vuorovaikutuksen ja lähipalveluperiaatteen vahvistamiseen sekä lapsen varhaiskasvatuksen järjestämisen kannalta välittömään ja riittävän varhaiseen tukeen.
Hankkeeseen on palkattu projektikoordinaattori, 5 varhaiskasvatuksen erityisopettajaa ja 15 varhaiskasvatuksen opettajaa. Opettajat työskentelevät alueellisiin indikaattoreihin perustuen kohdennetusti tietyissä päiväkodeissa. Indikaattoreita ovat mm. kohonnut syrjäytymisen riski perheissä, eri kieli- ja kulttuuritausta sekä lasten tuen tarve.
Lisätietoa:
Minna Rossi-Salow, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, projektikoordinaattori
minna.rossi-salow@ouka.fi p. 040 182 7086
Intoa ja iloa Oivaltamosta kuuluu Opetushallituksen innovatiiviset oppimisympäristöt varhaiskasvatuksessa hankekokonaisuuteen, jossa tavoitteena on digitaalisten oppimisympäristöjen kehittäminen, digitalisaation edistäminen, pedagogisten käytäntöjen kehittäminen ja yhdenvertaisuuden tukeminen. Hanke on kaksivuotinen ja kestää 31.7.2023 saakka.
Intoa ja iloa Oivaltamosta -hankkeen tavoitteet
Oulun STEAM-opinpolkua on kehitetty viime vuosina perusopetuksen puolella ja Intoa ja iloa Oivaltamosta hankkeen tavoitteena on ulottaa tämä polku alkamaan jo varhaiskasvatuksesta. Jokaiselta Oulun neljältä alueelta (keskinen, pohjoinen, itäinen, eteläinen) valitaan yksi päiväkoti, johon rakennetaan Oivaltamo, tiede-, taide- ja teknologiakasvatuksen oppimisympäristö. Oivaltamot varustetaan tutkimiseen, toiminnallisuuteen, ilmaisuun ja taiteelliseen työskentelyyn sopivilla välineillä ja laitteilla.
Oivaltamo-oppimisympäristöjen rakentamisen lisäksi hankkeen toisena tavoitteena on varhaiskasvatuksen STEAM-opinpolun kehittäminen. Hankkeen tuloksena syntyvä opinpolku tukee saumattomasti lapsen STEAM-matkaa varhaislapsuudesta perusopetuksen puolelle sekä vahvistaa varhaiskasvatuksen toimintakulttuureja ja vasutyöskentelyä. Hankkeen myötä varhaiskasvatuksen digitaalinen toimintakulttuuri sekä tiede- ja taidekasvatus vahvistuvat ja monipuolistuvat. Hankkeessa valmistuu projektikortteja ja ideavihkosia varhaiskasvatuksen käyttöön.
Hankkeen eteneminen
Yhteistyö päiväkotien kanssa alkaa alkuvuodesta 2022 STEAM-pedagogiikkaan tutustumalla, Oivaltamojen varustamisella ja laitteisiin perehtymisellä. Syksyllä 2022 neljä Oivaltamoa rakentuvat päiväkoteihin. Oivaltamo voi olla tilojen ja tarpeen mukaisesti joko kiinteä huone tai esimerkiksi liikuteltavat kärryt. Oivaltamoissa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja ja tuetaan kestävän tulevaisuuden tavoitetta. Lukuvuoden 2022–2023 aikana Oivaltamot ovat käytössä ja STEAM-pedagogiikkaa toteutetaan eri-ikäisten lapsiryhmien kanssa. Varhaiskasvatuksen STEAM-opinpolku jäsentyy ja rakentuu Oivaltamo-toiminnan edetessä.
Lisätietoja:
Sari Nyberg, suunnittelija
Outi Anias, ICT-tukihenkilö (tutkiva oppiminen, STEAM)
Maikki Manninen, kehittäjäopettaja (tutkiva oppiminen, STEAM)
Hanna Lassila, varhaiskasvatuksen opettaja
sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@ouka.fi
Heikinharjun luontokoto kuuluu Innovatiiviset oppimisympäristöt varhaiskasvatuksessa -hankekokonaisuuteen. Hanke on yksivuotinen ja kestää 31.7.2022 saakka.
Hankkeen tavoitteena on tukea Oulun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen oululaisen kestävän kehityksen oppimispolun luonto-osion toteuttamista. Oululainen kestävän kehityksen oppimispolku on toimintamalli, jonka tavoitteena on lasten ja nuorten kestävän kehityksen mukaisen elämän edellyttämien arvojen, tietojen ja toiminnan taitojen vahvistaminen.
Toimintamallin osa-alueet:
- luonto
- kestävä kulutus
- hyvinvointi ja turvallisuus
- kulttuuri-identiteetti ja maailmankansalaisuus.
Luontokoto -hankkeen tavoitteet
Heikinharjun luontokoto -hankkeen tavoitteena on kehittää yksilön myönteistä luontosuhdetta tarjoamalla hänelle monipuolisia oppimiskokemuksia luonnossa. Aiheet etenevät lähiluonnon ja vuodenaikojen seuraamisesta erilaisten ekosysteemien tutustumiseen ja tutkimiseen.
Toisena tavoitteena on saada tutkiva oppiminen ja STEAM-pedagogiikka osaksi varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria ja oppimisympäristöjä. Heikinharjun luontokodossa konseptoidaan STEAM-pedagogiikan mukaista tutkivan oppimisen tilaa.
STEAM-pedagogiikka
STEAM-pedagogiikka (science, technology, engineering, art, math) käyttää tekniikkaa, luonnontieteitä ja taidetta vuorovaikutustaitojen, tunnetaitojen ja itseohjautuvuuden oppimiseen. Tavoitteena on kasvattaa sinnikkäitä, yhteistyötaitoisia ja rohkeita ongelmanratkaisijoita. Metsä ja lähiympäristöt sekä Luontokodon Oivaltamo ovat tärkeitä oppimisympäristöjämme, joissa käytössämme on STEAM-välineistöä.
STEAM-opinpolkuun kuuluu neljä osa-aluetta, jotka ovat askartelu ja rakentelu, tutkiminen ja innovointi, koodaus ja ohjelmointi sekä digitaalinen valmistaminen. Luontokodolla keskitytään tällä toimintakaudella askarteluun ja rakenteluun sekä tutkimiseen ja innovointiin.
Luontokodon tarjoama toiminta varhaiskasvatusyksiköille
Kaikki Luontokodon järjestämä toiminta on aina varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunnattua osallistavaa koulutusta. Tavoitteenamme on, että varhaiskasvatuksen henkilöstö saa Luontokodon toiminnasta uusia ideoita ja mahdollisuuksia rakentaa toimintakulttuuriaan ja kehittää lasten luontosuhdetta yhdessä tutkien ja oivaltaen.
Tuomme Luontokodon toimintaa päiväkotien lähiympäristöön, lisäksi ryhmät voivat tulla vierailulle Luontokodolle ja Huutilammen ympäristöön. Luontokodon Oivaltamossa toimimme erilaisissa työpajoissa käyttäen STEAM-pedagogiikkaa. Lisäksi Luontokoto järjestää varhaiskasvatuksen henkilöstölle matalan kynnyksen koulutuksia.
Lisätietoja:
Sari Nyberg, suunnittelija
Outi Anias, ICT-tukihenkilö (tutkiva oppiminen, STEAM)
Maikki Manninen, kehittäjäopettaja (tutkiva oppiminen, STEAM)
Anu Lassuri, varhaiskasvatuksen opettaja
Anne Ylitalo, varhaiskasvatuksen opettaja
Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@ouka.fi
Valtionavustus on tarkoitettu poikkeusoloista johtuvien vaikutusten tasoittamiseen, lapsen oppimisen, kehityksen ja hyvinvoinnin tukeen liittyvien ongelmien ehkäisemiseen ja oppimisen edellytysten parantamiseen varhaiskasvatuksessa.
Koronaepidemia on aiheuttanut hyvinvointivajetta vaarantaen lasten ja perheiden psykososiaalista hyvinvointia sekä lisännyt huono-osaisuuden kasaantumista ja syrjäytymistä perheissä. Valtion erityisavustuksella tuetaan lasten oppimista, hyvinvointia ja itsestä huolehtimisen taitoja sekä vahvistetaan lasten ja perheiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.
Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen on palkattu valtionavustuksella yhteensä kaksi varhaiskasvatuksen sosionomia, kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa sekä kolme lastenhoitajaa lisäresurssina vahvistamaan lasten ja perheiden hyvinvointia, tehostetun ja erityisen tuen toteutumista sekä suomi toisena kielenä opetusta. Hyvinvointia tuetaan pedagogisessa toiminnassa työ- ja opetusmenetelmiä suuntaamalla kaveri ja leikkitaitoihin sekä kielellisiin valmiuksiin. Toiminnassa edistetään lasten mielenterveys- ja turvallisuustaitoja.
- Sosionomit vastaavat hyvinvointivajeeseen vahvistamalla hyvinvointipedagogiikkaa, lasten ja perheiden osallisuutta ja monialaista yhteistyötä varhaiskasvatuksessa.
- Lastenhoitajat vastaavat lasten tukeen ja hyvinvointiin varhaiskasvatuksen ryhmissä.
- Esiopetuksessa opettajat ja lastenhoitaja vahvistavat lasten suomen kielen taitoa sekä tuen toteutumista yhteisopettajuuden kautta.
Lisätietoa hankkeesta:
Minna Rossi-Salow, varhaiskasvatuksen erityisopettaja
minna.rossi-salow@ouka.fi p. 040 182 7086
Valtion erityisavustusta voidaan käyttää seuraaviin toimiin esiopetuksessa:
- tukiopetuksen ja osa-aikaisen erityisopetuksen sekä muun tuen järjestäminen niille oppilaille, joilla opetuksen järjestäjä arvioi koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten vuoksi olevan puutteita opetussuunnitelman perusteiden mukaisten osaamistavoitteiden osalta
- suomi/ruotsi toisena kielenä -opetus niille vieraskielisille oppilaille, joilla opetuksen järjestäjä arvioi koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten vuoksi olevan puutteita opetussuunnitelman perusteiden mukaisten osaamistavoitteiden osalta
- valmistavan opetuksen oppilaiden tukeminen niille oppilaille, joiden valtionosuusrahoitus on päättynyt ja joilla opetuksen järjestäjä arvioi olevan riittämättömät valmiudet siirtyä perusopetukseen poikkeusoloista johtuvien opetusjärjestelyjen vuoksi
- oppilaanohjauksen sekä moniammatillisen yhteistyön tehostaminen poikkeusolojen vaikutusten tasaamiseksi yhteisöllisen oppilashuollon ja yksilöllisen oppilashuollon palvelujen tehostaminen poikkeusolojen vaikutusten tasaamiseksi
Korona-avustuksella palkataan esiopetukseen kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa, jotka toimivat digimentoreina sekä yksi varhaiskasvatuksen erityisopettaja (esiopetuksen osa-aikainen erityisopetus).
Lisätietoa digimentoritoiminnasta:
Outi Anias, ICT-tukihenkilö
outi.anias@ouka.fi
Valtion erityisavustus esi- ja perusopetuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin ja laadun kehittämiseen vuosille 2021-2022. Kota 8 kohdentuu kuusivuotiaille ja on osa varhaiskasvatuksen koulutuksellista tasa-arvohanketta Yhdessä Hop!
Kaksi varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuuriopettajaa toimivat kieli- ja kulttuuritietoisen varhaiskasvatuksen opettajina ja asiantuntijoina esiopetusryhmissä, joissa on paljon maahanmuuttajataustaisia lapsia.
Tavoitteet
- samanaikaisopetus
- kieli- ja kulttuuritietoisuuden edistäminen
- suomen kielen oppimisen vahvistaminen
- siirtymävaiheen ohjaus lapsille ja huoltajille
- tiedonsiirron tehostaminen esiopetuksesta alkuopetukseen siirryttäessä
- maahanmuuttajataustaisten lasten valmistavan opetuksen tarpeen kartoitus esiopetukseen ja alkuopetukseen siirryttäessä
Neljä varhaiskasvatuksen erityisopettajaa toimivat kehittämässä osa-aikaista erityisopetusta esiopetusryhmissä, joissa on tehostetun ja erityisen tuen lapsia
Tavoitteet
- osa-aikaisen erityisopetuksen vahvistaminen ja laadun kehittäminen
- pedagogisen tuen menetelmien kehittäminen ja pilotointi
- yhteisopettajuus
- kollegiaalisen tuen vahvistaminen
- hyvien käytänteiden jalkauttaminen ja juurruttaminen alueille
- esiopetuksen ja alkuopetuksen yhteistyön vahvistaminen
Lisätietoja hankkeesta
suunnittelija Sirpa Tenhu, sirpa.tenhu@ouka.fi
Valtion erityisavustus kielikylpyopetukseen (toinen kotimainen kieli, ruotsi/suomi tai saamen kieli), laajamittaiseen kaksikieliseen opetukseen ja/tai kielirikasteiseen opetukseen varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa sekä muussa kansalliskielistrategiaa tukevassa toiminnassa vuosille 2020 - 2021.
Tavoitteet:
- tukee oululaista kielipolkua varhaiskasvatuksesta alkaen
- koulutusta henkilöstölle
- kielisuihkutuspaketteja eskareille
- maailmankansalaisen polku varhaiskasvatuksen käyttöön
Lisätietoa:
Laatupäällikkö Pauliina Kanervo, p. 050 592 3965, pauliina.kanervo@ouka.fi
Kehittämishanke sanataidekasvatuksen lisäämiseksi ja lukemiseen innostamiseksi Oulussa 2020-2021.
Valveen sanataidekoulu päätoimijana, hankkeessa yhteistyökumppaneina varhaiskasvatus/Alakööki, kirjastopalvelut
Tämän hankkeen keskeisenä tavoitteena on löytää keinot pysyvään malliin minkä tuloksena oululaisista varhaiskasvattajista ja opettajista kuoritaan esiin sanataidekasvattajia ja lukemisen innostajia. Malli kirjataan ja siitä tiedotetaan valtakunnallisesti.
Hankkeen kolme toimintalinjaa
- Kirjakummit varhaiskasvatuksessa ja kouluissa
- Esiopetuksen Sanataiteen aarrearkku, koko ikäluokka
- Sanataiteen nopean toiminnan joukot
Hanke on 3-vuotinen (1.8.2020 – 31.7.2023) ja mukana vaiheittain ovat kaikki Oulun kaupungin kunnalliset päiväkodit, koulutuksien ja tapahtumien osalta yksityiset päiväkodit sekä perhepäivähoitajat.
Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria liikunnallistetaan ulkona oppimisen ja ulkoilmakasvatuksen osalta vahvistamalla varhaiskasvatuksen henkilökunnan pedagogista osaamista ulkona sekä luomalla uusia olosuhteita.
Henkilöstön osaamista vahvistetaan koulutuksin, verkostoitumalla sekä yhteisillä tapahtumilla.
Hankkeen tavoitteet
- tuetaan päiväkotien liikuntavastaavien tehtävää varhaiskasvatuspäivän liikunnallistamisessa
- tiiviillä yhteistyöllä vahvistetaan osaamista ja myönteistä ilmapiiriä sekä luonnon ottamista osaksi päiväkodin arkea
- varmistetaan, että jokaisella lapsella on mahdollisuus monipuoliseen ulkoiluun, liikkumiseen, oppimiseen ja liikunnan iloon päivittäin
- opetellaan hyödyntämään monipuolisesti erilaisia oppimisympäristöjä ulkona ja luonnossa
- alueille kehitetään perheliikuntaa, joihin on tavoitteena saada kolmas sektori mukaan
Liikunnalliset perhekerhot ajalla 24.1.2022 alkaen
Puoli päivää pihalla hanke järjestää perheliikuntakerhoja eri puolilla Oulua. Kerhot kokoontuvat päiväkodin pihalla ja toiminta tapahtuu piha-alueella tai lähiympäristössä. Kerhot ovat maksuttomia ja mukaan ovat tervetulleet kaikki lähialueen perheet. Kerhoon ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.
Toimimme terveysturvallisesti.
- Kisakentän päiväkoti, Koskitie 9, Oulu
Torstaisin klo 18.00-19.00, kokoontuminen Karusellin parkkipaikalla
- Kiviniemen päiväkoti, Lohitie 1, Kello
Tiistaisin klo 18.30-19.30. kokoontuminen päiväkodin pihalla
- Knuutilankankaan päiväkoti, Knuutilankankaantie 10, Oulu
Tiistaisin klo 18-19, kokoontuminen päiväkodin pihalla
- Tuokkosen päiväkoti, Kehätie 3, Jääli
Keskiviikkoisin klo 17-18, kokoontuminen päiväkodin portilla
- Värtön päiväkoti, Kurkelantie 9, Oulu
Maanantaisin klo 18.00-19.00, kokoontuminen päiväkodin pihan leikkikentällä
Kerhoja ei pidetä viikolla 10 eikä juhlapyhinä.
Hanke saa aluehallintovirastolta veikkausvoittorahoista myönnettyä avustusta.
Lisätietoa hankkeesta:
Tarja Kuusisto, hankekoordinaattori
tarja.kuusisto@ouka.fi
TunTuVa on useamman kehittämis- ja koulutushankkeen kokonaisuus, joissa tavoitteena on edistää lasten tunteiden säätelytaitojen kehittymistä lisäämällä varhaiskasvatushenkilöstön tietoisuutta lasten tunteiden säätelystä ja tukemisesta päiväkotien arjen tilanteissa. Se on tutkittuun tietoon pohjautuva ja testattu, maksuton koulutuskokonaisuus.
Toimintamallin avulla varhaiskasvatushenkilöstöä autetaan tiedostamaan, tunnistamaan, tukemaan ja tarkkailemaan lasten kohtaamia tunteita herättäviä arjen tilanteita ja lasten toimintaa sekä syventämään ymmärrystä lasten tunteiden säätelystä ja sen tukemisesta. Toimintamallin tavoitteena on tehdä näkyväksi päiväkodin tarjoama rikas vuorovaikutusympäristö, joka luo erinomaiset edellytykset lasten jatkuvalle oppimistaitojen kehittymiselle ja erityisesti tunteiden säätelytaitojen tukemiselle.
Lisätietoa:
Suunnittelija Sari Nyberg, p. 050 388 6901, sari.nyberg@ouka.fi